12/1/12

Θέλουμε δικαίωμα.... στην αυτοκτονία!!!


Σε μια κίνηση απελπισίας προχώρησαν εκατοντάδες υπάλληλοι της Foxconn, του κινεζικού γίγαντα ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασκευάζει συσκευές για μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple, οι οποίοι απείλησαν να προχωρήσουν σε μαζική αυτοκτονία εάν η διοίκηση δεν προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων που τους είχε υποσχεθεί μερικές μέρες πριν.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το "Κουτί της Πανδώρας". Με βάση την παραπάνω είδηση έχω να σας κάνω μια ερώτηση. Ας πούμε πως είστε μεγαλοβιομήχανος κάπου στην εξωτική Ανατολή, όλως τυχαίως ας πούμε στην Κίνα. Οι κομμουνιστές υπάλληλοι σου, γιατί ως γνωστόν στη Κίνα έχουν "κομμουνισμό",  απειλούν να αυτοκτονήσουν ή αυτοκτονούν ήδη, όχι μαζικά όπως στο παραπάνω κείμενο, αλλά με ατομική πρωτοβουλία, λόγο των χαμηλών μισθών. Τί κάνεις;

Υποθέτω μπορείς να αυξήσεις τον μισθό. Να μειώσεις, ίσως, τις ώρες εργασίας από 12 σε 8 και τις μέρες από 6 σε 5, χωρίς να μειώσεις τον μισθό. Γενικώς να βελτιώσεις τις συνθήκες εργασίας και να ανταμείψεις δικαιότερα τους εργάτες σου. Τι έκανε η Foxconn... εεε συγνώμη, η υποθετική εταιρία;
Η εταιρεία APPLE που το 2009 η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε τα 222 δις δολάρια είδε σε ένα μήνα το ipod να φτάνει τα 1 εκατ. τεμάχια σε πωλήσεις. Στις 28 Μαïου 2010 οι εφημερίδες δημοσίευσαν δύο ειδήσεις (στις οποίες βέβαια δεν έδωσαν και την ίδια αξία). Η APPLE ανακοίνωνε την έλευση του νέου iPod και η κινέζικη εταιρεία Foxconn ότι ο 13ος εργάτης που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ήταν 25 ετών!!!!!!!! Μάλιστα η απόπειρα είχε γίνει λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία ενός άλλου 23χρονου συναδέλφου του που είχε πηδήξει από το μπαλκόνι του κοιτώνα του. Λεπτομέρεια ηFoxconn κατασκευάζει εκτός από τις συσκευές της Siemens, της Nokia, της HP και τις συσκευές iPod της APPLE. Οι εργάτες της Foxconn εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα σε καθεστώς στρατιωτικής πειθαρχίας και αμείβονται με 300 δολάρια το μήνα (η μισή τιμή από την τιμή ενός iPod). Η εταιρεία Foxconn σε συνεργασία με την APPLE πήρε μέτρα βάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν σε ένα έντυπο ότι δεσμεύονται να μην αυτοκτονήσουν. Παρ’όλα αυτά τον Ιανουάριο του 2011 μία ακόμη εργαζόμενη 25 ετών αυτοκτόνησε!!!
Αυτό το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Νίκο Μπογιόπουλου, "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε", η ηλεκτρονική του μορφή από το μπλογκ "Άκου, ανθρωπάκο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: