22/11/12

Η Σιδερένια φτέρνα


Όσοι διαβάζουν τακτικά το παρόν ιστολόγιο (λέμε τώρα), θα έχουν καταλάβει πως κινείτε μεταξύ του αριστερισμού, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της κομμουνιστής προπαγάνδας. Κάνεις δεν είναι τέλειος αγαπητέ μου αναγνώστη, παρηγορούμε σκεπτόμενος πως άλλοι έχουν φανταστικούς φίλους, οπότε είναι σε χειρότερη μοίρα από μένα που πιστεύω στα μελλούμενα και τις προφητείες του θείου Κάρολου. Τα έλεγε μπερδεμένα ο Κάρολος για αυτό τα έργα του δεν είναι ακριβώς ευκολοδιάβαστα και σίγουρα δεν θα γίνουν best seller, ούτε πρόκειται να δείτε να τα διαβάζει κάποια αιθέρια ύπαρξη (πιθανόν κνίτισα) δίπλα σας στην Ψαρού της Μυκόνου. Γιατί όλος αυτό ο πρόλογος;

Θα σου πω. Πριν λίγες μου ζήτησε κάποιος την "Σιδερένια φτέρνα" του Jack London και θυμήθηκα πόσο καλή ανάλυση των βασικών αρχών της Μαρξιστικής σκέψης είναι. Εγώ μπορεί να το διάβασα, μόλις το χειμώνα που μας πέρασε, αλλά ο London το είχε γράψει στα 1907, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν της έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα  που είχε επέτειο πριν λίγες μέρες και υποθέτω θα γιορτάστηκε δεόντως στο Σπίτι του Λαού. Τι λέει λοιπόν το βιβλίο; Ο London αφηγείται την ιστορία του Έρνεστ Έβερχαντ, μέσα από τα μάτια της γυναίκας του Έιβις. Πως ο Έρνεστ γίνεται πρωτεργάτης μιας φανταστικής σοσιαλιστικής επανάστασης στις Η.Π.Α. των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Για το τί είναι διατεθειμένη να κάνει μια "δημοκρατία" όταν βλέπει πως η Αλλαγή είναι πλέον αναπόφευκτη. Το βιβλίο έχει πιασάρικο στόρι, έρωτα, πόλεμο, αίμα, προδοσίες και μέσα από όλα αυτά δίνει μια άλλη οπτική και εξήγηση για το τί συμβαίνει στο κόσμο γύρω μας, πως είναι και πως πρέπει να γίνει.

 Μία από τις πιο γλαφυρές σκηνές του βιβλίου είναι η περιγραφή για το πως οι επαγγελματίες συνδικαλιστές έπρεπε να περπατούν με συνοδεία στην μέση του δρόμου, γιατί στις ταράτσες των σπιτιών που βρίσκονταν στις άκρες τους περίμεναν οι εργάτες για να τους πετάξουν τούβλα στο κεφάλι και να τους σκοτώσουν (deja vu). Γενικά για κάποιον που θέλει να μάθει μερικά πράγματα για τον μαρξισμό και να διαβάσει ένα πολύ καλό και κλασσικό βιβλίο "Η Σιδερένια φτέρνα" είναι ό,τι πρέπει και σίγουρα θα βρείτε πολλές ομοιότητες με το σήμερα.

Υ.Γ. Στις 22 Νοεμβρίου του 1916 ο Jack London αυτοκτονεί όντας πάμπλουτος και διάσημος γιατί δεν άντεχε τον κόσμο γύρω του και τον άνθρωπο που τον είχε μετατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: